Bij veel DIY projecten zul je hout nodig hebben. Alleen welk hout is nu het best te bewerken en te gebruiken voor het doel dat jij voor ogen hebt. Daarnaast moet het gekozen hout natuurlijk de uitstraling hebben die jij graag wilt.

Duurzaamheid

In Nederland heb je grofweg de keuze tussen hardhout en zachthout. De hardhout soorten gaan over het algemeen veel langer mee, dit geldt dan met name wanneer het hout buiten gebruikt wordt. Voor binnen toepassingen is zachthout prima te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan meubelen, binnenkozijnen, vloeren enzovoort.

Voorbeelden van hardhout:

  • Meranti
  • Bankirai
  • Merbau
  • Teak

Voorbeeld van zachthout:

Bovengenoemde zijn de meeste gebruikte houtsoorten in Nederland voor allerlei verschillende toepassingen.

Er moet bij opgemerkt worden dat zachthout verduurzaamd kan zijn door een bepaald proces. Dit houdt dus in dat een houtsoort die het normaal gesproken buiten maar 5 jaar volhoudt opeens wel 10 jaar kan meegaan.

De duurzaamheid van hout wordt aangegeven door een klassensysteem. Je hebt 5 verschillende klassen: klasse 1 tot en met klasse 5. Klasse 1 is het meest duurzaam en gaat tot wel 25 jaar mee terwijl klasse 5 het minst duurzaam en tot 5 jaar meegaat.

Uitstraling van het hout

Elk soort hout heeft weer z’n eigen eigenaardigheden. Een eigen kleur, eigen nerven, eigen tekening en in sommige gevallen een eigen textuur. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat veel mensen gek zijn op de uitstraling van steigerhout en daar dus hun meubelen mee maken.

Koop niet bij de bouwmarkt

Een tip is om het hout niet bij de standaard bouwmarkt te kopen. Bouwmarkten verkopen simpelweg niet de beste kwaliteit en kunnen ook niet zulk goed advies geven.

Bij een houthandel wordt niet alleen vaak beter hout verkocht maar de mensen die er werken weeten vaak ook daadwerkelijk waar ze het over hebben en kunnen goed advies geven.