Blog

Een duurzaam woonidee

zonnepanelen

Onder het mom van slimme investeringen in je huis kan het onderwerp zonnepanelen niet ontbreken. Immers is er geen enkele manier van het opwekken van duurzame energie zo populair als die met zonnepanelen. De afgelopen jaren is het aantal woningen met panelen in Nederland dan ook explosief toegenomen; ten opzichte van 2010 maar liefst met een viervoud, naar 400.000 stuks. Het aantal panelen steeg nog harder, van 1 miljoen in 2011 naar 6,5 miljoen in 2015. Dit is voor een groot deel te danken aan de alsmaar dalende prijs (Bron: nu.nl).

Het uiterlijk van de panelen

Een regelmatig voorkomende reden om geen zonnepanelen aan te schaffen is dat mensen het niet mooi vinden om de panelen op hun dak te leggen. Het is goed om te weten dat er verschillende soorten zijn, waaronder monokristallijn en polykristallijn panelen. Deze eerste hebben een donkere, bijna zwarte egale kleur. De polykristallijn variant heeft vanwege de manier waarop die gemaakt wordt een gevlekte meer blauwe kleur. Afhankelijk van bijvoorbeeld de kleur van je dak hoeven zwarte panelen niet eens goed zichtbaar te zijn.

Andere alternatieven

Het is niet per se nodig om panelen, zoals je ze doorgaans ziet, te kiezen. Een alternatief is bijvoorbeeld zonnedakpannen. Deze zonnepanelen zijn het formaat van een dakpan en worden ook op dezelfde manier op het dak gelegd. Velen vinden dit er een stuk mooier uitzien. Maar daar zit dan wel een hoog prijskaartje aan, doorgaans is zoโ€™n installatie drie keer zo duur. De glas-glas zonnepanelen, zoals ze genoemd worden, zijn panelen die mogelijk licht door kunnen laten en niet noodzakelijk een frame hebben. Ook dit soort panelen zien er aantrekkelijker uit. Opnieuw geldt hier helaas dat deze iets meer kosten. Hier kan je uitgaan van zoโ€™n 20% extra voor standaard panelen en 30-40% voor die zonder frame. Deze panelen zijn er dan wel beter in het rendement vast te houden over tijd en zijn daarom een nog betere investering voor op de lange termijn, 25+ jaar.

No Comments

Leave a Reply